"אין לגשת למלאכה אשר לא תהיה בן חורין לסגת ממנה; רק במלאכה כזו שלח ידך, אשר תוכל לגמור אותה או תקווה לכל הפחות שתגמור. צריכים לעזוב כל מה שמשתרע בשעת המלאכה ואינו מגיע לקיצו במקום שקבעת לו" (סנקה – 3 לפ"הס – 65 לספירה- הוגה פילוסוף מדינאי, רומאי)
א- אנשים בסדרת הסבונניים, מפתחים גישה מאוד מעשית ופרגמאטית לחיים. הם אנשי עשייה, כל דבר שהם עוסקים בו, מתורגם ל"דרך" שאותה יש לעשות, לעמול קשה כדי להשיג תוצאות. הסדרה מחולקת לשלוש קבוצות – הראשונה – anacardea- בקבוצה זו המערכת סוחטת את עצמה כדי לאפשר לאיכות שאינה אורגנית ואינה קיימת באופן ספונטני וטבעי, להיוולד ולקבל מקום בתוך חלל התודעה של האדם. בדרך כלל החלק שמתפתח עקב תהליך ה"סחיטה" הינו השכל העיוני, החושב, היודע, המבין, המנתח. קבוצה השנייה – rutacea- בקבוצה זו האדם חי בתנועה מתמדת כדי "לתרגל" את האיכות הנרכשת ולאמץ אותה כחלק מן ההוויה הכוללת של מבנה האישיות. לכן אנשים בקבוצה זו הינם אנשי עשייה מתמדת, הרואים בעשייה את היעוד עצמו. ואילו בקבוצה השלישית, שהיא אסופה של כמה משפחות קטנות ללא הרבה תרופות ידועות מבחינה הומאופתית, התהליך ההתפתחותי הינו בצורך להראות "תוצר" קונקרטי שניתן לראות אותו, לאמוד את ערכו לאור אותה איכות שהושגה בקבוצה הראשונה – anacardea- . בקבוצה השלישית קיים באדם צורך להראות לעצמו ולעולם כי יש פרי למאמציו ושהוא "צדק" בדרך בא הלך. לכן בקבוצה זו יש לאדם תוכן קונקרטי אותו הוא מביא כפרי, כמו ב nyrrha – olibanum – הם יראו מבחינת הצד הפתולוגי את ההתנשאות על פני האחר, אך מה שעומד מאחורי הנטייה להתנשאות – הינו הצורך להראות לעולם ולעצמו כי חייו נשאו פרי, ומאמציו לא היו לשווא.
ב- כל התרופות בקבוצה השלישית בסדרת הסבונניים – מבקשות להראות לעולם ולעצמם תוצר לעמלם. כל תרופה על פי איכותה ועל פי הדינאמיקה הפנימית שלה. לכן תרופה מוכרת כמו easculus – לטחורים, משקפת את המאמץ של אותו האדם להגיע לתוצר ולהראות פרי בכל מה שהוא עוסק בו, ואם אין פרי או אם המאמצים כמו ומושקעים לריק, אז באה הפתולוגיה.
ג – אנשים בקבוצה זו הם אנשי העולם הזה, הם מעורבים ומודעים לכל המתרחש בעולם. מה הדינאמיקה העכשווית ולאן נושבת הרוח. הם חשים את הצורך לקחת חלק פעיל במתרחש ולהיות מעורבים. הם מתאמצים מאוד להיות חלק ממה שקורה. להיות חלק ממה שקורה מצריך מהם השקעה רבה, שום דבר לא בא להם בקלות. בכל נושא שבו הם מעורבים, הם חשים שהם חייבים לשנס מותניים, להתאמץ מאמץ כביר, מאמץ עילאי. כל דבר שהם השיגו בחייהם הינו בזכות מאבק רב של עשייה ודבקות במטרה. בקבוצה זו הדרך תמיד קשה – שום דבר לא בא בקלות, "אין ארוחות חינם". תפיסת היסוד שלהם – שכל דבר בכל ערך, מושג דרך מאמץ ועבודה קשה.
ד- ההתפתחות שבקבוצה שלישית היא – דרך המגמה להפוך את האיכות הנרכשת לדבר שדרכה יש לאדם תוצר. האדם לא רק זכה לאיכות נפשית כלשהי – אלא יש לה אף עדות קונקרטית דרך תוצאות קונקרטיות. אי הצלחה להראות תוצאות קונקרטיות, יביאו לידי חולי ושם תופיע הפתולוגיה. החולי עצמו הינו העדות לאופיו ולמגמתו של המאבק הפנימי, ואי הצלחה מהווה את תהליך הסומטיזציה של החולי מן המימד הנפשי באדם למימד הגופני.
מטריה מדיקה על פי ארבעת הרמות –
1– guajacum officinalis – אנרגיה– החמרה בשעות היום – קור משפר , חום מחמיר. תנועה מחמירה – מתיחות איטיות משפרות. גופני – מערכת שלד שריר – הגוף מתקשה, תחושת התקצרות של שרירים, גידים ומתרים. תחושת כיווץ. דלקות ראומטיות עם נוקשות, תחושת כיווץ, גודש מקומי ותהליך ראשוני של דפורמציות. תשוקה לתפוחים והטבה מאכילה שלהם. רגשי – עקשן ללא סיבה, תקוע בדעותיו ללא מוכנות לשינוי, קובע את דעותיו מהר ובנחרצות אך ללא ביסוס או מחשבה. חש קושי בריכוז וביכולת לאסוף את עצמו לסדר קומוניקטיבי, חש איטי ומבולבל. תהליכי מחשבה וזיכרון פועלים בקושי רב (alumina – nux.m) מנטאלי – בונה תפיסת עולם עיקשת, נוקשה, לא מתפשרת, ללא הגיון בסוף ויכוח או עימות. נוטה ל – ocd עקב הנוקשות שאין לזוז ממנה.
2- paloondo – אנרגיה– מוחמר בערב בסוף היום, מוטב מהליכה איטית, החמרה ממאמץ מחשבתי וברגעי התעוררות מן השינה. גופני – פתולוגיה משותפת של נאורלגיה וראומטיזם, כאבים עצביים ונוקשות שרירים ופרקים, נפיחות ותחושת עייפות כמו לאחר מאמץ גופני לא סביר. נטייה לאלרגיות בוקר עם נפיחות בפנים ואדמומיות בעור. רגשי – מצד אחד עייף וללא כוחות להניע את עצמו ומצד שני תהליך אקסטאטי שמגיע עד לאופוריה –במצב זה נהפך לרגיש לגירויים חושיים בעיקר חוש השמע, ולמגורה והיפר אקטיבי בכל אופני הביטוי. מנטאלי – מפתח גישה קוטבית של לחיות בכל הכוח או לא להיות בכלל.
3- aesculus hippocastanum – אנרגיה – החמרה ב4 אח"צ (lyc. Hellborus) החמרה מקור, חורף, כל סוגי התנועה, התכופפות. הטבה בשכיבה, חום קיץ. גופני – סטזיס של כלי דם, טחורים גדולים חיצוניים כחולים כאבי הטחורים משפיע על כל הגוף. . כאבי סקרום – מקרין לפי טבעת ולרגליים. רגשי – קושי להתרכז ולחשוב, אך מגורה רגשית ומחשבתית, מצד אחד קהה חושים ומצד שני נרגן, כועס בקלות, חש אי שקט חוסר סיפוק מכל דבר. מנטאלי – אדם שעושה, שמחויב לעשייה, והגיע לתחושת סוף היכולת שלו. אדם שמתאמץ לממש את רצונו מעבר לכוחותיו ומגיע לסחיטה פנימית שהביטוי הקליני שלה בא דרך הטחורים או הסטגנציה בכלי הדם – ביטוי למאמץ כביר.
4– ailanthus glandulosa – אנרגיה – דיכוי של דבר מה גורם להחמרה מערכתית, מוחמר מתנועה והליכה. מוטב בחום, שכיבה. גופני – גורם לפירוק דם, מייצר תופעות של אי איזון ביצירת נוזלי הדם ועקב כך לדלקות וחום נמוך עם חולשה וחיוורון (Echinacea) זיהומים בעור – אקנה וולגריס, נטייה להידבקויות חוזרות של סטרפטוקוק, חום נמוך, בלוטות לימפה נפוחות. נפשי – קהות חושים וקושי להתייחס לסובב עקב האטה חושית , מנטאלית (helleborus) מנטאלי – גישה של עייפות מן העשייה, חש שהוא עשה כל שיכול והדרך לא צלחה לו, לכן יש ברקע התודעתי שלו ייאוש קל הקשור לעשייה שלא נתנה פרי והובילה לעייפות ללא פרופורציה.
5- azadirachta indica – אנרגיה – החמרה אח"צ, ומשהייה באוויר פתוח. גופני – חום נמוך אח"צ. כאבים בצלעות ובסטרנום – תהליך ראומטי איטי לאורך זמן רב. משפיע על הטחול. רגישות בגולגולת לכאבים ורגישויות יוצאות דופן. רגשי – בלבול ביכולת המחשבתית למילים – זיכרון, כבדות ואיטיות ביכולת לארגן משפט. נטייה לעצבות עקב הקושי להגיב והאיטיות שאינה תואמת את כוונותיו. מנטאלי – מפתח גישה של "עשיתי כל שביכולתי – עכשיו אני פורש, עקב אי יכולת להניע את עצמי ועקב אי יכולת להביא לידי התחדשות את כוחותיי – אני מעדיף לפרוש".
6 – cedron – אנרגיה – התרופה עם המחזוריות הסימפטומטית המדויקת ביותר במטריה מדיקה, הסימפטום חוזר באותה השעה ובאותו היום בדיוק. גופני – נטיות נאורלגיות. העצבים רוטטים, תחושות מוקצנות מאברי החישה. עור רגיש וכל מגע מגרה ויוצר אי שקט או כאב. נפשי – אי שקט, מאוד תגובתי לסובב, רגיש ומהיר בעוצמת התגובה. התגובות הרגשיות מגיבות גם לשינויים אטמוספריים. מנטאלי – מפתח גישה "מחויבת" למה שהוא עושה. מסור ודבק בעשייה. מאוד מחובר לסובב וערני לכל מה שקורה.
7 – guarana – אנרגיה – תזזיתי – מהיר- תגובתי. גופני – גירוי עצבי, תגובות מהירות ואי שקט גופני, הגוף בתנועה מתמדת. רגשי – מגורה, צורך לריגושים, כל דבר נחווה בדרמטיות. מנטאלי – תחושת התרחבות, כמו שהוא גדול בנפח, מחשבות מהירות ואקסטאטיות. גישה לחיים – "להניע את הכול בגדול ובחזק, בכל הכוח וללא דיחוי".
8 – myrrha – אנרגיה – תחושת התרוממות, התרחבות. גופני – נטייה להפרשות צהובות – מדלקות גרון או כהפרשות ווגינאליות. מחטא זיהומים (calendula echinecea pyrogenium) רגשי – תחושה של אשמה וחטא, ולכן עליו להתאמץ ולטהר את עצמו על ידי תרגול "רוחני" מטהר, מהפך ל"דתי" בכל מה שעושה, נע בין תחושת טומאה לטהרה ונדחף לקיצוניות דתית "טהורה" עקב הקוטביות של נקי ומלוכלך. מנטאלי – מפתח גישה – "אני חייב להתמיד בעשייה רוחנית, כדי לנקות את הטומאה והלכלוך ממני, העבודה הרוחנית היא זו שתציל אותי מן הלכלוך" – כלפי העולם אדם זה יראה "צדיק" – אך המוטיב הפנימי שלו מונע מתחושת אשמה (kali bromatum)
9- olibanum – אנרגיה – תחושת מחנק במקום אחד, צריך מרחבים, תחושת ציפה אך מניעה ממשהו שמצר וכולא אותו. גופני– הגוף מרגיש כמו כלא, צר לו בגוף, תחושת הגוף כואבת מן הלחץ של חווית מקום צר. נפשי – צורך לטהרה. צורך להתנתקות נזירית, העולם לא מרגיש מקום טוב להיות בו. מעדיף בדידות וניתוק חברתי, חש צורך להתעלות ולא לקחת חלק פעיל בעולם ובחיי יום יום. מנטאלי – גישה של "מיוחדות רוחנית" שמאפשרת לו לחוש עצמו מיוחד, אחר מכולם, נטייה להתנשאות על פני העולם עקב ה"רוחניות" בא הוא עוסק.