התרופות המרכזיות (סטטיסטית) בדלקות גרון אקוטיות, יהיו חייבות להראות מספר סימפטומים המעידים על התרופה הרלוונטית, יהיה קשה לתת תרופה מסוימת ללא כמה סימנים אלו. לעיתים יש ורק סימפטום אחד לבדו יהיה הסמן לתרופה, אבל אז הסימפטום חייב להיראות האופן מובהק וחזק יותר מסימפטומים נלווים אחרים. והינה כמה תרופות מרכזיות לדלקות גרון אקוטיות –
1- Lachesis – דלקת של צד שמאל של הגרון, הגרון לא סובל מגע וחייב להישאר חשוף ללא כול מגע ולו הקל ביותר, שקד שמאלי באופן בולט גדול יותר – בצבע בורדו סגול, נטייה בחום לגלי חום בתחושה הסובייקטיבית – גלי החום נהפכים במהרה לתחושות קור, נטייה לחולי באביב. תחושת "גוש" בגרון.
2- Belladonna- ראש חם מאוד וגפיים – ידיים וכפות רגליים קרות מאוד ביחס למצח, המחלה מתפתחת במהירות מסחררת, נטייה יותר לדלקות של צד ימין, תחושת חנק והיצרות של הגרון, הגרון מרגיש לוהט עם תחושת דופק לב באזור המודלק, כל תנועה קלה של האזור המודלק מחמירה את הכאב מאוד, הכאב עוצמתי חזק וחד. צבע הגרון – אדום כהה (פחות יחסית ל lachesis) בלחיים אדומות באופן מובהק. כלי דם בולטים ונראים לעין וכן דופק הלב נראה בכלי דם בולט.
3- Mercurius solubilis– צבע הגרון – כחלחל אדום, הגרון יבש אך יש הרבה רוק שלא מצליח ללחלח את היובש, בליעה כואבת מאוד, כיבים שנראים לעין – אפטות על השקדים, ריח של ריקבון מן הפה –גם למטופל ריח זה מורגש, תחושת שריפה וצריבה אינטנסיביים. נטייה יותר לצד ימין. על אף חום גבוהה – האדם חש קור ויש רגישות מהירה וכל שינויי הטמפרטורה – שינויי טמפרטורה גורמים להחמרת המצב של החולי כולו. החמרה של החולי בשעות הלילה. א- יש את – mercurius iodatus ruber – עם הופעת סימפטומים הזהה למרקורי סול, אך עם נטייה חזקה מאוד לצד שמאל של הגרון, כך שאם רואים סימפוטים של ה"אב טיפוס" – מרקורי סול, עם חולי מובהק בצד בשמאלי, זהו סמן לmerc .i.r ב- כמו כן יש את – mercurius iodatus flavus– המראה תמונת סימפטומים של merc sol- אך עם נטייה מובהקת לצד ימין (הפתולוגיה כולה מרוכזת בצד אחד בלבד) זהו סמן מובהק ל merc.i.f
4- Lycopodium– נטייה לצד ימין – צורך לשתייה חמה שמקלה על הכאב או על האי נוחות המקומית בגרון, וכן החמרה משתייה קרה, חום נוטה לעלות בין 4 אח"צ ל8 בערב, הכאב גרון נע מימין לשמאל וחוזר לימין, גרון יבש ללא צמא, גלי צמרמורות קור קבועים, חש ששוכב על משטח של קרח.
5- Arsenicum album – הגרון כמו ומצופה בשכבה של ליחה לבנה, תחושת שריפה בגרון עם צמא למים חמים שמקלים קצת, רוצה לשתות בלגימות קטנות, קושי בבליעה מתחושת השריפה, אי שקט כללי עם תחושת חרדה מן המצב, חום שעולה ויורד במקצבים אחידים וקבועים במהלך היום, שהחום עולה יש חרדה שמתלווה לעלייה בחום, המצב כולו מוחמר לאחר חצות.
6- Aconite– חולי עקב חשיפה לאוויר קר ויבש, החולי מתפתח ברוח סערה, גרון יבש, אדום, כמו וסגור, תחושת הירדמות של האזור המודלק, הפנים חיוורות באופן לא טבעי לעליית החום עם אזורים אדומים מאוד על הלחיים –אך קטנים בגודלם ביחס לחיוורון הכללי, אי שקט וחרדה ותחושה כמו שהוא לפני המוות, צורך חזק למים קרים. צריך אוויר פתוח ורוח עליו, מוחמר בחדר סגור.
7- Baryta muriatica– השקדים כל כך גדולים עד שניתן לראות כמו שני תפוחים בצדי הגרון, הם ממש נוגעים זה בזה, וגורמים לכאב מקומי ולשינוי ביכולת לדבר עקב הסגירה של הגרון מבחינה מכאנית, לרוב רואים את התרופה הזו במצבים כרוניים יותר עם התפתחות של פוליפים ואדנו אידים, לרוב התרופה הזו מתפתחת במערכת לאחר היסטוריה של דלקות אקוטיות רבות, ולקיחת טיפולים "מדחיקים" כמו אנטיביוטיקה לאורך זמן, רואים הופעת התרופה יותר בילדים. יש קשר מסוים עם baryta carbonica- ולכן ניראה סימפטומים של איחור או עיקוב בהתפתחות כללית בתוך ההופעה של התרופה בילד. הפיגור ההתפתחותי בבריטה מוריאטיקה נראה יותר בממד הגופי ופחות בממד השכלי או רגשי כמו בבריטה קרבוניקה –שם הפיגור ההתפתחותי הינו מערכתי ורחב יותר.
8- Phytolaca – הגרון נראה בצבע אפור או אדום כהה מאוד, נטייה יותר לימין, תחושת כדור קטן ושורף בגרון, כאבים שורפים העומק הגרון ללא קשר למיקום הדלקת (הדלקת בשקד ימין – אך תחושת השריפה בעומק הגרון) החמרת לילה (ה"מרקורי של הצמחים")הטבה ממים קרים, הכאב משדר לאוזן, המחלה תגרום לאדם להתנהג באופן בוטה יותר מבדרך כלל, החולי גורם לעייפות קשה – דבר שמוציא את המקומות הקשים של האדם מבחינה רגשית. השקד הדלוק קשה במיוחד. כאבים כמו מכת חשמל, החמרה מלחות.
9- Lac caninum – החולי נע במחזוריות בין הצדדים לחילופין – צד ימין כואב, ועובר לשמאל ולהיפך. בזמן המעבר בין הצדדים, יש הקלה גם בנפיחות של הצד שבו יש את ההקלה – פחות נפיחות ופחות אדמומיות בגרון. רגישות גבוהה למגע, קושי בבליעה, בזמן בליעה הכאב משדר לאוזניים, המראה בכללי בוהק, העור בוהק, וכן הגרון והשקדים נראים בוהקים. הגרון מרגיש חרוך או מדגדג לחילופין.
10- Silicea– בסיליקה יש נטייה כרונית לדלקות גרון חוזרות ונשנות, השקדים קשים, ונוטים להפריש מוגלה בזמן דלקת אקטיבית, או שיש הפרשות מן הגרון העשויות להיראות כליחה העולה מן הקנה. קור מחמיר הכול, יש נטייה לליחה כללית בדלקת אקטיבית, בסינוסים או בריאות. כאבים כמו סיכות קטנות באזור המודלק, הבלוטות לימפה נפוחות,כואבות וקשות. כאב מוחמר בעת בליעה. החום נוטה לעלות לקראת זריחה, קור קל מחמיר את הכול, קשה לסיליקה להתחמם – קר לו ללא קשר לחימום החדר, הזעות רבות בעיקר בלילה, עם ריח חריף בעיקר בילדים. צמא בלילה.
יש כמובן עוד תרופות רבות שרלוונטיות לדלקות גרון, לא ניתן לסקר את כולן, אך כאן הוזכרו התרופות השכיחות ביותר בדלקות גרון. תמיד יש "לקחת את המקרה" ביסודיות, ואז לבחור את התרופה הרלוונטית. יש מצבים רבים בהם התרופה המתאימה תהייה התרופה המערכתית שהייתה רלוונטית לכלל המערכת עד לחולי האקוטי ותהייה רלוונטית גם לחולי האקוטי אפילו עם היא לא אינדיקטיבית, והתרופה המערכתית תרפא גם את החולי האקוטי (הדרך לזהות שהתרופה המערכתית היא המתאימה לחולי האקוטי, הינה דרך חסרונן של סימפטומים מיוחדים – peculiarities- לחולי, כך שהאדם חולה אך אין לחולי שום אפיון מיוחד, או שהחולי האקוטי עצמו מראה את ה – peculiarities- של התרופה המערכתית) כמו כן יש לזכור תמיד באיזה שלב טיפולי בקע החולי האקוטי ולמי? בהרבה מקרים החולי האקוטי משרת תהליכי הבראה עמוקים יותר, אשר דרך החולי האקוטי משהו עמוק משתחרר או מבריא (רגשי או גופני) ועל המטפל לזהות דינאמיקה מסוג זה על מנת שלא להפריע או לעצור מהלך חשוב ונכון של התפתחות האדם בתהליך הומיאופתי.