"תְּהוֹם אֶל תְּהוֹם קוֹרֵא לְקוֹל צִנּוֹרֶיךָ כָּל מִשְׁבָּרֶיךָ וְגַלֶּיךָ עָלַי עָבָרוּ". (תהילים מ"ב-ח')
יש קמטים המבטאים זקנה ויש קמטים שאינם קשורים לגיל. קמטים הינם חלק מתהליך ההתבגרות של כל אדם ולא ניתן להתחמק מהופעתם. בתרבות שלנו יש מגמה להעלים את הופעת הקמטים על ידי טיפולי קוסמטיקה, שהרעיון המרכזי מאחורי היעלמות הקמטים העומד במרכז התרבות שלנו, הינה המגמה להנצחת הנעורים, הזקנה והמוות הם אויבים שיש להילחם בהם דרך השמדת הופעת הסימנים שלהם – כלומר, הקמטים. המחשבה של אותם האנשים הינה – "אם אני אצליח לטשטש את הקמטים, אזי אני אשמר את המראה הנעורי וכך הדחה את המוות והזקנה" – מחשבה שגויה אשר אין להשיג דרכה את המבוקש. יש אנשים אשר מבטאים גאווה בקמטים שלהם והם יומרו – "כל קמט המופיע על פני, הרווחתי אותו ביושר, ואין ברצוני לאבדו" – אנשים אלא מבינים דבר עמוק מאוד לגבי מהלך החיים ומבטאים השלמה וקבלה של תהליך הגדילה וההזדקנות, דבר שמקל על קבלת שינויים וכן משקף בגרות נפשית אשר הופכת את התנועה של החיים לקלה ולנכונה יותר. אין כל דבר רע ברצון להיראות יפה צעיר או רענן – אך יש בעיה עם הניסיון להנציח את מה שסופו ידוע לכל. מאחורי מגמת הנצחת הנעורים, יש חרדה עמוקה אשר אינה חשה ביטחון בקיים, וחשה ערעור עמוק של יסודות הקיום עקב הזמניות ואפשרות של "לא להיות".
הופעת קמטים על פניו של אדם – משקפים את דרגת המגע ואת אופיו של המגע, של האדם עם החיים. את האופן בו החיים נוגעים בו ואיזה רושם הם מותירים לו על פניו. ככל שמאורעות החיים נוגעים לאדם עמוק יותר ומחלחלים לרבדים קיומיים עמוקים יותר, ולאור התעודה הנפשית של המפגש של האדם עם מאורעות חייו, יראה על פני האדם סימנים אשר ישקפו את אופייה של ההתנסות אשר האדם חווה. (כאשר מדובר כמובן על קמטים אשר אינם טבעיים לגיל ולנטייה האתנית של האדם) לרוב הקמטים משקפים את דרגת המעורבות של האדם בתוך החוויה. הקמטים משקפים את האופן בו האדם נגע בחיים ואת האופן בו החיים נגעו בו, דבר הקשור לאלמנט הזיכרון של האדם – את מה האדם זוכר? את אותם הדברים שנגעו בו והניעו בו משהו, לכן אדם מבוגר נוטה לזכור זיכרונות מן העבר הרחוק, שכן אז במקומות אלו בחייו, החיים נגעו בו כך שהוא יזכור את החוויות הללו לנצח, ואילו כעת הוא לא זוכר כלום ממה שקרה לו אתמול או לפני שבוע או חודש, שכן החיים אינם נוגעים בו יותר. הכלל – כדי לזכור משהו, יש לוודא שדבר זה נגע בך, אם נגע בך עמוק ומספיק זמן, כך שעברת תהליך פנימי מול הדבר, אזי התוכן אותו אתה רוצה לזכור, יישאר איתך למשך זמן ארוך ואף לכל משך החיים. יש קמטים אשר משקפים את הזיכרונות המרכזיים בחיי האדם.
יש כמה מקומות ידועים אשר טבעי לראות שם הופעת קמטים –
מצח – קמטים אשר משקפים את סגנון המחשבה של האדם וכן את הרמות חוויה שיש לו. כמה קווים ישרים אשר חוצים את כל המצח –שלושה עד ארבעה קווים. משקפים יכולת לנוע ממצב אחד לשני, וכן יכולת גמישות ותנועה. יכולת מנטלית יצירתית ורב גונית. וכן תוכן פנימי עשיר. מצח ללא קווים – משקף נפש דלה מחד או אדם טהור ללא רבב. קו אחד החוצה את המצח, ללא קווים נלווים, משקף – מחשבה קשה במובן של עיקשות ורצון חזק, "האדם הולך עם ראש בקיר", יש לאדם כזה כוח, אך כוח זה לא תמיד מכוון נכון ועשוי ליצור קשיים בקומוניקציה. יש אפשרות לאדם בסיסי, חושב פשוט ולא רואה מורכבות בכלום.
קמטי ה"דאגה" – הקמטים העולים מן הגבות כלפי המצח והראש. מקובל לומר כי קמטים אתו מבטאים נטייה לדאגות, יש לא תמיד ולא בהכרח. קמטים אתו משקפים אדם יסודי, קפדן, המונע מדאגות במובן החרדתי, והאובססיבי לפרטים אשר דרכם הוא חש ביטחון ויציבות לה הוא זקוק. קמטים אלו מבטאים גם נטייה לכעסנות, רגזנות, אי שקט, תסיסה פנימית. לרוב קמטים אלו מופיעים בצמד – שני קווים המקבילים זה לזה. אך יש אשר יופיע קו אחד בלבד במרכז הגבות כלפי המצח, קו זה משקף על נטייה לריכוז פנימי במובן של אדם המרוכז בצרכיו ואינו מודע או לא רואה את האדם האחר אשר למולו, אדם זה נוטה לתפיסה אגוצנטרית של הקיום וכן נוטה לחוש חרדות לקיום הבסיסי, כמו – שלא יספיק אוכל, או כסף וכו'.
קמטי ה"צחוק" – הקמטים שבזווית העין כלפי הרכות – קווים אלו מצביעים על הגישה של האדם למאורעות חייו, הם יוצאים מן העין – כתוצר מן האספקט של תודעת העין, איך האדם רואה את חייו, לכיוון הראש, כלומר את תפיסת היסוד שלו את חייו ואת מאורעות חייו. ככל שיש יותר קווים, וככל שהם בולטים יותר, הם משקפים אדם אשר בנה יכולת להבין דבר בכמה רמות, וכן אדם שדברים וחוויות רבות עברו עליו, ולכן הוא נדרש במשך חייו להמציא את דרכו מחדש ולפתח גישות התמודדות כמו יש מאין. היעדר של קווים אלו משקף נאיביות או ניקיון נפשי יוצא דופן. קווים עם זווית כלפי מעלה משקפים כי האדם בנה גישה של צחוק ואופטימיות על אף רוב הקושי, ואילו קווים אשר נוטים כלפי מטה, משקפים אדם שצבר קושי רב שנהפך לו לגישה יותר פסימית ויותר "כבדה". עומק הקווים מבטא את דרגת הקושי, ועד כמה עמוק הן נחוו על ידי האדם, לרוב קווים עמוקים וברורים משקפים כי האדם חווה דברים אשר הניעו אותו למקומות אשר אינם טבעיים לו והוא נאלץ הרבה להשתנות בתפיסת העולם שלו. האדם "הוצרך" לשנות את תפיסת עולמו עקב מאורעות חיים.
קמטי ה"סמכות" – הקמטים אשר יורדים מקצוות הנחיריים לכיוון הקצוות הפה. ככל שקווים אלו חזקים וברורים יותר, הם מראים על אדם חזק, בעל רצון חזק וצפייה כי העולם יאזין לו ויפעל על פי פקודותיו, אדם זה נוטה להיות סמכותי ופיקודי. ולחילופין יש כי קווי הסמכות מצביעים על הדבר ההפוך – האדם חש כי אין בכוחו למצוא לעצמו את חלקת המנוחה שלו ולכן הוא באי שקט חרדתי אשר מאחורי החרדה יש תחושה כי "לי אין סיכוי לממש את רצוני או להודיע את רצוני בעולם, ולכן אני נותר ללא הגשמה של משהו בחיי". קווים אלו משקפים את היכולת של האדם לדבר את רצונותיו ולממש אותם וכן את הכוח שמאחורי המילים שלו (אם דבריו נאמרים בביטחון או לחילופין בקול רפה – דבר אשר מתבטא דרך עומק הקווים וחוזקם) יש אשר ניתן לצפות בקווים ה"רחוקים" במקצת מקווי ה"סמכות", והם מופיעים קצת יותר לכיוון הלחי, קווים אלו אשר לרוב הם קטנים יותר מקווי הסמכות, משקפים – תפיסה "רוחנית" או תחושה שאין הם זקוקים למאבק המתבקש מתנועת החיים והם יכולים להישען על מרחב פנימי אחר, אשר אינו בה לידי ביטוי מילולי בהכרח והוא יותר חלק מן העולם הפנימי של האדם. אין זה אומר כי הוא מתחמק מן ה:מערכה" – קווים היקפיים אלו מצביעים על יכולת של ראיית רוחב יותר מוכללת ויותר רב גונית במה שניתן לראות רק בראייה ראשונית.
קמט הנמצא בין השפה התחתונה לסנטר – קו זה משקף על קשיים איתם האדם מתמודד ביכולת שלו למצוא את מקומו, ואת הסביבה שבא הוא חש בית. לפי תחושתו עליו הרבה להיאבק על מקומו ועל הזכות שאיכותו הבסיסית תוכר ותקבל הכרה – עליו לפי תחושתו להתאמץ רבות בקשרים עם בני אדם. קו זה משקף כי אדם זה עבר סוגי מערכות רבות, וכן התנסויות רבות של סוגי קשרים עם בני אדם ברובד החברתי, כן קו זה מעיד כי אדם זה נדד ועבר במקומות רבים.
קווים הממוקמים ליד האוזן – משקפים כי אדם זה עבר קונפליקטים רבים בין מקומו ומצבו הפנימי, רצונותיו ואופן הביטוי שלהם, לא עלו בקנה אחד עם הנמצא והיה עליו למצוא דרכים רבות ועקלקלות אשר יצרו בתוכו כמו קושי- קונפליקט- או אפילו תחושת עיוות פנימי – כמו שהוא מפסיד את עצמו.
קו ה"חותך" תנוך האוזן – משקף נטייה סוכרתית, וכן ש"טעם החיים" תמיד היה בסימן שאלה אצל אדם זה, לעיתים עם תחושה כי טעם החיים כמו נגנז ונעלם, והותיר טעם טפל לכל המתרחש במהלך חייו.
סיכום – יש להתבונן על עומק הקווים ביחס לגיל הכרונולוגי, ולראות את עומקם וכיצד הם חורצים את הפנים. כאשר קווים בגיל צעיר משקפים את עומק המצוקה ואת עומק החוויה של ההתמודדות אותה עובר האדם ועד לאן היא מגיעה בתוכו, ואיזה סוג של משאבי נפש עליו להנפיק מאמצו כדי לשרוד, ואילו חסרונן של קווים בגיל מבוגר משקף על אדם שעבר את החיים באופן של התחדשות והתרעננות, וידע איכן לעצור ואיכן לא להיאבק ואיפה לוותר ומהי החכמה של "דרך האמצע".
הקווים מבטאים את תכונות הנפש המולדות ואת הפוטנציאל המולד של האפשרויות של האדם להתמודדות, כן הקווים משקפים את הנטייה המערכתית של האדם לכיוון ולגישה אותה הוא יאמץ במשך חייו.
הקווים מספרים את סיפור החיים של האדם, בעיקר לאחר שחצה את גיל שישים, אז הקווים מעידים ומספרים על ה אופן בו הוא חווה את מה שחווה, וכן יש מצבים בהם הקווים מספרים ממש את התוכן אותו האדם חווה, מה היו מאורעות חייו שנרשמו על פניו.
יש שקווים מופיעים על פני אדם עקב מאורע טרגי, דבר שירשם ביחס לצבע הפנים וגווני הקו עצמו. יש שקווים משקפים את דרגות החיוניות שנותרה לאדם ועד כמה הוא התיש עצמו במאמץ ללא מנוחה מספקת אשר דלדלה את אונו וגרמה לאיבוד אנרגיה מהיר יחסית, אז גווני העור יראו אפרוריים, דלים עם עור נפול ויבש.